استان بوشهر از استان های جنوبی ایران است که در حاشیه خلیج فارس واقع شده و به دلیل صادرات و واردات دریایی، صنعت صیادی، وجود ذخایر نفت، کشاورزی و نخلداری، از اهمیتی ویژه برخوردار است و پایتخت انرژی ایران لقب گرفته است. بوشهر بندری شبه جزیره ای محسوب می شود و یکی از زیباترین بندرهای جنوب کشور است که گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند. یکی از بنادر زیبای این استان شهر بندر دیلم است.
آشنایی با بندر دیلم بوشهر
بندر دیلم (Bandar Deylam) شهرستانی است که آوازه اش با شرجی و گرما، تجارت و دریانوردی، صید ماهی و میگو و غذاهای بومی و محلی همچون قلیه ماهی، مچبوس ماهی و لِلَک عجین شده است. دیلم شمالی ترین شهرستان استان بوشهر و در ۲۰۰ کیلومتری مرکز استان واقع شده است.
شهرستان دیلم ۶۵ کیلومتر با ساحل نیلگون خلیج همیشه فارس همجواری دارد. این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و امام حسن و دو شهر بندری دیلم و امام حسن بوده و دارای ۳۷ روستا از عامری در شمالی ترین نقطه آن تا شیرونک در جنوبی ترین نقطه آن است.
مردم بندر دیلم مسلمان و اکثراً پیرو اهل سنت هستند. البته جمعیت شیعه نیز در این بندر زندگی میکنند. آنها به زبان لری صحبت میکنند و دارای گویش منحصربهفرد هستند. یکی از نکات جالب، تأثیر کشورهای عربی بر فرهنگ و حتی زبان مردم منطقه است.
بهدلیل مبادلات فراوان با کشورهای دیگر، فرهنگ آنها بر فرهنگ مردم این بندر تأثیر گذاشته است. این تأثیر را میتوان بر زبان، گویش، لهجه، فرهنگ، لباس و حتی غذاهای سنتی منطقه مشاهده کرد.
جاذبههای تماشایی بندر دیلم
قلعه حصار دیلم
قلعه حصار قلعهای تاریخی است که با ۴۰۰۰ متر مربع مساحت، در روستای حصار از توابع شهرستان دیلم قرار دارد. حدود ۱۱۰ سال پیش، این قلعه توسط آقا خان لیراوی و حاکم دهقان لیراوی ساخته شد. چهار برج قلعه محل نگهبانی تفنگچیان خارک بوده است.
همچنین ۱۵ اتاق و یک حمام هم در این قلعه وجود دارد که حمام آن دارای خزینه با آب گرم بوده است. سقف را با بوریا و چوبی بسیار محکم به نام چندل پوشاندهاند. در ساخت اتاقها نیز از چوب ساج و ملاتی محلی به نام چاری استفاده شده است. این بنا از قلعههای زیبای حاشیه خلیج فارس بهشمار میرود.
اسکله دیلم
اسکله صیادی و تجاری دیلم و همچنین بازار ماهی فروشان از دیگر جاذبههای گردشگری این شهرستان بوده که موجب شده تا گردشگران با حضور در کنار لنجهای صیادی و باری و تماشای خور و لنجها و قایقها و خرید ماهی و میگوی تازه از این بندر زیبای جنوبی لذت ببرند.
بازار تاریخی دیلم
برپایی بازارچه فصلی دستفروشان در ایام نوروز در کنار ساحل دیلم از دیگر جاذبه های این شهر توریستی است که عرضه انواع اجناس ایرانی و خارجی در غرفه های کوچک و بزرگ به قیمت مناسب و هیاهوی بازارچه و شلوغی آن علاوه بر مسافران نورزوی، دیلمی ها رو هم در ایام نوروز به این بازارچه می کشاند.
اجناس خارجی در این شهر با قیمتی کمتر از بازار ایران به فروش می رسند به طوری که از استان های همجوار و حتی دیگر استان ها برای خرید به این شهر می آیند . به همین دلیل در ایام تعطیل شلوغ ترین شهراستان بوشهراست .
کمپینگ ساحلی
وجود سه کمپینگ اقامتی در خیابان ساحلی، کنار بازارچه ساحلی و گلزار شهدای گمنام شهرستان که دارای پارکینگ، آلاچیق، آبخوروی، تانکرهای مخصوص و شستشو، اقامتگاه مناسب و امن، مساجد قلعه و اشرف و نور، رستوارنها و کبابیها و امکان فروش مواد غذایی، سرویسهای بهداشتی و حمام عمومی فضای مناسب و امنی را برای اقامت و حضور طولانی مدت گردشگران و میهمانان در ایام نوروز و سایر ماههای سال فراهم کرده است.
بناهای تاریخی و مذهبی
خرابههای بندر مهروبان (۲۴ کیلومتری شمال بندر دیلم) – امامزاده حسن (شهر امام حسن)،عمارت تاریخی حاج رئیسالتجار و عمارت دیلمی پور،امامزاده بیبی حلیمه،کاروانسرای حاج حسن خان لیراوی ، قلعه چاه تلخ ، قلعه آقاخان مسیح خان در روستای باستین، آب انبارهای سنگ و ساروج در محوطه تاریخی اسلجان در روستای شهرویران از آثار مذهبی و تاریخی در شهرستان دیلم است.
بندر امام حسن
بندر امام حسن در ۳۰ کیلومتری شهرستان دیلم با وجود تفرجگا ها و جاذبه های گردشگری مکان مناسبی برای اقامت مسافران نوروزی است.وجود پارک ساحلی خلیج فارس، پارک سینیز، نخلستان و بقعه امامزاده امام حسن(ع) از مکان های دیدنی این شهر است.
پارک ساحلی خلیج فارس و سینیز و همچنین چشم انداز غروب زیبای خورشید از کنار نخلستان امام حسن در کنار تاسیسات عظیم نفت فلات قاره جلوه زیبایی به این بندر داده و آنرا جزو یکی از سواحل زیبای استان بوشهر و از مناطق دیدنی شهرستان دیلم کرده است.
بندر تاریخی حماد
بندر تاریخی حماد در کنار بندر دیلم یکی دیگر از جاهای دیدنی دیلم به حساب میآید. قدمت این بندر به دوران صفویه بازمیگردد.
این مسئله اهمیت منطقه جنوب غرب ایران را از نظر استراتژیک نشان میدهد. در آن دوران بندر دیلم برای انجام مبادلات کافی به نظر نمیرسید. به همین خاطر اقدام به ساخت یک بندر دیگر با نام بندر تاریخی حماد کردند. بسیاری از ساختمانهای این بندر، ظاهری قدیمی دارند و از گذشته دستنخورده باقی ماندهاند. بخشی دیگر را بازسازی کردهاند؛ اما باز هم اصالت آنها حفظ شده است.
علاوه بر ساحل، پارک آبی خاکی دیلم، پارک جنگلی عامری، جنگل بیدو، کوه بیکس و جنگل دره امیری نیز از جمله تفرجگاههای شهرستان دیلم است که در ایام نوروز میزبان گردشگران و مسافران نوروزی است تا اوقات خوشی را برای خود رقم بزنند.